Followers

Saturday, June 26, 2010

Penyusuan n period, ada kaitan ke??

Alhamdulillah, setelah 3 hari 2 malam aku terpaksa meninggalkan Alya bagi menghadiri kursus anjuran jabatan di Hotel Grand Bluewave, Shah Alam, akhirnya aku kembali ke rumah jam 10malam tadi dengan menaiki teksi (dari SA ke KL) dan bas.

Sekali lagi aku TERPAKSA melupuskan stok EBM ke dalam sinki memandangkan perjalanan yang jauh dan terpaksa menaiki kenderaan awam pergi dan balik. Semasa berada di sana,Mdm 'P' telah hadir pada hari pertama aku jejak kaki ke sana dan memandangkan masa yang terhad, aku terpaksa skip sessi mengepam.

Hasilnya adalah seperti berikut:-

23.05.2010
5.30ptg - 10oz
11.30 mlm - 10oz

24.05.2010
6pg - 8oz
1.15ptg - 3oz (stress, maklum le 'leader'kaaan! mengejar masa, 1.45ptg WAJIB ada kat dewan. huhuhu)
5.30ptg - 9oz
11mlm - 7oz

25.05.2010
6.30pg - 9oz
Pastu, tak sempat mengepam, terkejar nak balik rumah. 


Jumlah keseluruhan: 56oz = 11botol EBM 


Sampai je kerumah, aku mengepam sambil nyusukan Alya, hasilnya dapat lagi 10oz, Alhamdulillah, boleh menyimpan stok kembali..

Rumusannya, kesan penghasilan EBM semasa period adalah berbeza antara individu ke individu yang lain, mungkin juga bd kepada pemakanan seseorang. (maklumle.. perut tak pernah kosong... makan, makan dan makan, cam rojak daaa dlm perut ni bila bercampur beranika jenis mknn !!!)

4 komen yang kalian berikan, tqsm..:

Ena said...

hehehe..

gigih mengepam wlaupun tahu simpanan tak leh tahan lama yeh..

tahniah sbb dapat terus mengepam dan buat stok ebm lagi.. :)

umialya said...

gitu le sbb nak stbilkn product EBM.. moga ia jd inspirasi ena nnt. hehehe

mie_rahim said...

sonoknye...bilakah sy nak dpt 10oz tuh..

umialya said...

rezki mie tp.. x tau le sok, lusa! tp bila kita trpksa skip ngpam @ buang gitu je,kdg2 rajuk gak, si xmo kuar. huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink