Followers

Tuesday, January 10, 2017

Vaksin HPV

Apakah Kanser Servik ?

Kanser yang terjadi di bahagian pangkal rahim (servik). Kanser ketiga paling kerap dikesan di kalangan wanita selepas kanser payudara dan kanser kolorektal. Di anggarkan 1,500 wanita Negara ini disahkan mendapat kanser servik setiap tahun. Kanser servik menyumbang 6% dari jumlah kematian akibat kanser di kalangan wanita.

 

Apakah Human Papilloma Virus (HPV) ?

HPV adalah penyebab utama kanser servik. Setiap wanita berisiko dijangkiti HPV selepas berkahwin.
Apakah pelalian HPV ?

Pelalian yang diberi untuk mencegah kanser servik akibat jangkitan HPV. Pelalian ini diberi secara suntikan di lengan sebanyak 3 kali dalam tempoh 6 bulan mengikut jadual berikut :

  • Suntikan pertama - tarikh pelalian pertama diberi di sekolah/kllinik.
  • Suntikan kedua - 1 bulan selepas suntikan pertama.
  • Suntikan ketiga - 6 bulan dari suntikan pertama.
Kenapa Anak Gadis 13 Tahun Saya Perlu Mendapatkan Pelalian HPV ?
 

Anak gadis anda berisiko untuk dijangkiti HPV. Pelalian ini boleh melindunginya dari mendapat kanser servik di masa akan datang.

Pada masa ini Kementerian Kesihatan Malaysia hanya memberi pelalian secara percuma kepada semua gadis 13 tahun.

Di Mana Anak Gadis Saya Boleh Mendapatkan Pelalian HPV ? 

 
Jika anak gadis anda bersekolah, pelalian akan diberi di sekolah. Jika anak gadis anda tidak bersekolah, dapatkannya di klinik kesihatan.

Bagaimana Sekiranya Anak Gadis Saya Yang Tidak Termasuk Di Dalam Kumpulan Sasar Ini Hendak Mendapatkan Pelalian ? 

 
Pelalian ini hanya diberi kepada remaja perempuan yang bersekolah di tingkatan 1 dan/atau berumur 13 tahun pada tahun semasa. Bagi golongan yang tidak termasuk dalam kumpulan yang disasarkan, pelalian ini boleh didapati di klinik dan hospital swasta dengan kadar caj tertentu.

Apakah Peranan Saya Sebagai IbuBapa/Penjaga ?
 

Beri persetujuan bertulis untuk melayakkan anak anda menerima pelalian secara percuma. Pastikan anak anda melengkapkan tiga suntikan pelalian secara percuma. 3 suntikan pelalian boleh memberi perlindungan optima untuk gadis anda dari jangkitan HPV.

Siapa Yang Akan Memberi Suntikan ?
 

Suntikan akan diberikan oleh anggota kesihatan yang bertauliah dan terlatih.

Adakah Vaksin Ini Halal?
 

Vaksin ini tidak mengandungi produk yang meragukan.

Adakah Anak Gadis Saya Akan Mengalami Masalah Selepas Disuntik ?
 

Pelalian ini adalah selamat. Seperti pelalian lain, anak gadis anda mungkin mengalami sakit atau bengkak di tempat suntikan. Sekiranya, anak gadis anda mengalami masalah lain akibat suntikan, sila dapatkan rawatan susulan di klinik atau hospital yang berdekatan.

9 komen yang kalian berikan, tqsm..:

LYAfrina said...

skarang dh canggih..ada mcm2 vaksin utk mcegah sesuatu pyakitkan...
tp rmai lak y mnentang ttg vaksin ni kan...

Imaan09 said...

kak..aritu dlm pbentangan budget, ada sebut pasal ni kan.. rs cm bg kt smua wanita..free ke?atau at discounted price?

umialya said...

Lya
mmg le ada pro dan kontra

umialya said...

Imaan aka lea
Mmg free cuma belum dpt mklumat terperinci mengenai kump. sasarnya. (YB td bgtau dlm Wanita Hari Ini - wanita berusia 18 tahun dan ke atas)

Insya Allah ada perkembangan nnt akak akan maklumkan

Papa Mifz said...

entry yg bagus untuk wanita2 or gadis2 di luar sana...

umialya said...

Papa Mifz
ntuk Papa Mifz jugak, mana tau dpt bb girl nnt

Kakzakie Purvit said...

Sekolah anak kakak pun ada edarkan risalah berkaitan ini tak silap kakak tahun lepas pun ada.

QasehnyaRania said...

assalam akak, sihat?
selamat tahun baru

saya pindah jerteh, terengganu kak.
akak duduk lipis kan?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink