Followers

Thursday, September 29, 2011

Sekadar Renungan

Sumber: Email

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan hak kepada wanita dan tidak menjaga amanah itu. 

Mereka ialah:
  • Ayahnya
 Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia, dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya, membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. 

Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

 (p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. adakah kau mengajarnya bersolat dan menutup aurat? memberi pengetahuan agama? Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahanam.)
  •   Suaminya
 Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya, bergaul!bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram. 

Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dalam neraka.

 (p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)
  •   Abang-abangnya
 Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

 (p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jangan hanya menjaga amalmu dan jgn ingat kau terlepas. kau juga akan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak, jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)
  •   Anak2 lelakinya
 Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya, maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

 (p/s; Duhai anak2 lelaki, sayangilah ibumu, nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa kerana ibu juga insan biasa, tak akan terlepas dari melakukan dosa, selamatkanlah dia dari menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."..!!!!

3 komen yang kalian berikan, tqsm..:

Ena said...

Tu la.. besarnya tanggujawab mereka dan kuatnya pengaruh insan bergelar wanita..

ena pun ada n3 ni dalam draf.. :)

Anamarza said...

sebagai wanita jgn kita jadi penyebab ayah, suami, abg @ adik lelaki dan anak2 lelaki kita masuk ke neraka, jaga diri jaga iman jaga aurat dan jaga ibadat kita

Myra Jay said...

Setiap orang ada tanggungjawab masing2, yang penting kita tahu apa tggjawab kita kan.. :)

TQ sharing..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink