Followers

Monday, October 18, 2010

Kanser payudara banyak di pedalaman Kelantan

Akhbar hari ini melaporkan bahawa ramai penduduk di kawasan pedalaman Kelantan mengidap Kanser Payudara, aku percaya bukan wanita di Kelantan sahaja yang berisiko mengidap kanser ini tetapi kesemua wanita Malaysia adalah berisiko.

Sekali lagi aku mengharapkan kepada semua teman2 supaya membuat pemeriksaan sendiri payudara setiap bulan dan bagi wanita yang berusia 35 tahun ke atas perlu menjalani ujian mamogram. secara berkala .

Untuk makluman semua, di Kelantan terdapat sebuah Klinik LPPKN yang bertempat di Kota Bharu ada menyediakan Program Subsidi Ujian Mamogram dan mereka akan  merujuk kes ini untuk ujian mamogram di HUSM, Kubang Kerian.

Laporan hari ini:-

KOTA BHARU: Barah payudara, pembunuh utama golongan wanita kini dikenal pasti aktif menyerang golongan itu yang tinggal di kawasan pedalaman Kelantan.

Pengarah Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Datuk Dr Zaidun Kamari, berkata statistik mencatatkan hampir 70 peratus kes barah payudara menyerang wanita di luar bandar atau pedalaman negeri itu.

"Meskipun begitu ramai belum menyedari kepentingan untuk mendapatkan rawatan segera di hospital kerana takut terhadap pelbagai risiko dan stigma negatif yang diterima daripada individu yang tidak berkenaan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Laman Blog Bagi Pusat Sumber Kanser Payudara, di sini, hari ini.


11 komen yang kalian berikan, tqsm..:

SYaMiLa said...

salam kak...byknya peratusan yg hidap kanser payudara ni kan...sya pun pernah kena masa study dulu..

rynas said...

betul tu..sindrom takut nak buat pemeriksaan menyebabkan ramai wanita disahkan menghidap kanser.

Fieza79 said...

btol kan...sindrom takot dn malas...hurmm menyebab kan ramai wanita menghidap kanser..!

Hezesuze said...

mmg seriau ngan kanser payu dara nie kan..so far every day weols buat check up sndiri...huhu

umialya said...

sya..
baik beringat sblm terkena.

rynas, fieza
betul tu

Hezesuze
bagusnya, ye.. kiter kena selalu buat PSP

mie_rahim said...

sokong entry ni-cegah sebelum kena

umialya said...

mie.
betul tu

haszuraidah ishak said...

huhuhu..tak pernah cek sendiri..nak kena belajar la nih..kekadang rasa tak konpiden bila cek sendiri..

umialya said...

Has..
mai sini akak ajarkan. hu3
apa2pn kena yakin diri sndiri

Tomato Gurl's Life said...

betul..cegah sblm kena..

umialya said...

Cik Tom
betul tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink