Followers

Monday, June 25, 2012

Asid Folik bukan ubat subur

Saya tertarik dengan persoalan yang diajukan ini, apa2pun tepuk dada tanya selera..
SAYA berusia 38 tahun dan mempunyai dua anak iaitu anak lelaki berusia tujuh tahun dan anak perempuan berusia empat setengah tahun (meninggal dunia tahun lalu).
Sebelum ini haid saya teratur dan setiap bulan saya mendapat haid saya pada tarikh antara 4 hingga 7 hari bulan setiap bulan. Pada April lalu, saya mengambil vitamin (iron zink daripada syarikat jualan langsung) yang diambil selang sehari iaitu pada waktu malam sebelum masuk tidur. 
Sejak mengambil vitamin itu, saya belum didatangi haid hingga kini (sudah lebih daripada 7 hari bulan). Haid terakhir saya pada 6 April 2012 dan saya juga belum membuat sebarang pemeriksaan doktor. 
Apakah pandangan doktor mengenai masalah saya ini?
Jawapan:-
ANDA boleh membuat sendiri ujian kehamilan menggunakan kit ujian air kencing yang dijual di kebanyakan farmasi. Asid folik bukan ubat subur, tetapi ia sejenis vitamin B yang membantu mengurangkan risiko kecacatan otak dan saraf tunjang janin.
Dijawab oleh Dr. Adilah Ahmad, Pakar Perunding Perbidanan & Sakit Puan dan Rawatan Kesuburan/IVF, Hospital Pantai Bangsar dan Hospital Pusrawi Jalan Tun Razak Kuala Lumpur. sumber SINI 

9 komen yang kalian berikan, tqsm..:

izla said...

oooo macam tu..
tapi selalu orang nak cuba dapatkan baby, start makan asid folik kan

wan nurul hezrina said...

rasanya tahu untuk mengelakkat kecacatan pd bayi..tapi ttg kesuburantuh taklah tahu sangat..hikhik..tapikan selalu org nak preggy dinasihatkan ambil AF ni

kak tini (umialya) said...

izla..
kdg2 ia salah informasi, akak pernah hadiri ceramah yang disampaikan oleh Dr. Adilah, best sgt2

kak tini (umialya) said...

wan nurul hezrina
tepat sekali

|| NaFiRaa || said...

ooo.. thanks for the info.. tapi selalunye bila dh tahu peknen baru doc bg asid folic tuh~

kak tini (umialya) said...

Nafira
btul tu

Riswin Zahari said...

elak baby dapat spina bifida ( birth defect) ^_^

anisalya said...

tujuan ambik asid folik awal utk reducekan kecacatan pada baby. utk kuatkan sistem badan kita jugak. tak tahu pulak ada yang anggap asid folik tu utk kesuburan.

IntaNBerliaN said...

a'aa asid folik tu sekadar nk kurgkan risiko kecacatan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink