Followers

Friday, April 23, 2010

Perkembangan bayi 8 bulan


Pejam celik, pejam celik, esok usia Alya mencecah  8 bulan, seiringan dengan usianya, sepanjang tempoh itu le juga aku nyusukan dia dengan susu ibu. Seronok sangat melihat keletahnya yang sering mencuit hati kami.

Inilah perkembangan bayi seusia dengannya:-
  • Duduk, merangkak dan berdiri - dah boleh daaa. Kadang2 terjatuh jika berdiri terlalu lama, bertatih selangkah dua dan maju kedepan.
  • Menggunakan tangan - ok

  •  Sifat semakin emosional  - sensitif sangat karang ni


  •  Apabila berpisah - Langsung tak leh berpisah ngan bapanya, lambat balik je, berdiri kat pintu gril merengek (anak bapa katakan). Ngan orang lain, tak mo nya. Jgn harap le nak ambil., timang2!!
  • Mengeksplorasi objek - bab main2, ok dah,  kutip mengutip, campak2 benda semua boleh daaa

  • Penglihatan yang semakin baik - nampak ajeeee benda kecik2 yang tersembunyi di celah sofa 
                                                                
Rujukan: Babycenter.com

11 komen yang kalian berikan, tqsm..:

Imaan09 said...

8bulan dah leh berdiri?bestnyeee..
caiiyuk alya tomei!

umialya said...

Dari umur 7 1/2 bulan lg, skrg dah boleh bertatih selangkah 2, ngn syarat berpaut

mie_rahim said...

samala dgn anak kite..dah leh berdiri +tatih sikit2 ngan muka poyo..dayana 8 bulan 2minggu.

umialya said...

mie_rahim..
anak sekarang ni, perkembangannya cepat ye!!

Ena said...

Cepat juge alya nie nak berjalan ye.. seronoknyerr..
umi alya pulak mesti tak sabar nak tengok alya berjalan kan!..hehehe

umialya said...

tu le.. ingat balik kg mg depan nak beli kasut ntk dia.. kt sini takde pilihan..

Tak pun sok ajak hubby g jln2.. mana tau terjumpa yg berkenan/sesuai. Hari ni anak sek.

uMMiIRa said...

skrg ni anak2 dh besar..tk sabar lak nk dpt baby lagi..seronok tgk masa mula2 dia nk belajar buat sesuatu...he3...

umialya said...

uMMilra..
Akak sokong 150%..

Yalah, bila dah tengok anak dah besar panjang, tu le yg tahun lepas dpt si Alya pulak.. hehe.

tp krg ni dah tutup buku, umur dah tua!!

anisfuad said...

umialya... saya tak pandai nak amik award... cemane ek? maklomlahh.. org rabun IT nih.. heheheh

umialya said...

Salam Anis..
Akak nak ulas dlm blog Anis tp tak dpt. Crita kat sini ye..

Mula2 Anis klip

http://mimialya1.blogspot.com/search/label/award

guna mouse g kat award, klik kanan, pastu ambil copy. minimize/tutup blog tu. kemudian paste kt mane2 contoh:- dekstop

Kemudian Log In blog,

kalau nak simpan kt tepi blog, pergi ke Dashboard,
Ambik Layout dan klik kat add a gadget
Pergi ke 'picture', ambik image grom your computer ( award yg disimpan tadi)
tekan 'browse' dan save.

Kalu Anis nak buat n3, cam biasa je, terus ke 'new post' n ambil gambar yg disimpan tadi.

Jelaaaas tak??

azura maidin said...

sama mcm ank sya 8bln dh berdiri..9 bln lbh dh jln..hppy tgok ank mbesar dpn mata..
http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink