Followers

Wednesday, May 19, 2010

Mungkinkah aku juga bakal pengidap 'MASTITIS'???


Seawal jam 2pg aku terpaksa bangun memandangkan p/dara kiri terasa mengeras dan sakit serta nampak kemerahan, Bila di 'Palpate' terasa ada ketulan mengeras sebesar 'bola golf' / pingpong (lebih kurang le tu..).  Mungkinkah aku juga mengalami nasib yang sama dengan beberapa orang rakan diluar sana iaitu mendapat serangan Radang Payudara @ Mastitis??

Adakah aku culas mengepam?? rasanya aku mengepam seperti biasa cuma selepas balik kerja hg malam, aku akui tidak mengepam dan cuma nyusukan Alya secara terus. Tadi juga aku tidur awal daripada biasa kerana merasakan badan tidak begitu sihat dan kepenatan. Mata pula ngantuk teramat sgt.

Aku baru sedar, sejak kelmarin  p/dara kiri cuma menghasilkan sedikit sahaja EBM berbanding dgn sblh kanan tapi.. tak ada pula tanda2 sakit dan penuh.. mungkin aliran susu tersumbat kot!!

Pagi ni aku  mandi air suam, massage p/dara dan berus nipple. Lepas tu aku cuba mengepam  tapi cuma dapat menghasilkan susu yg amat sedikit, tak sampaipun 1/4 oz pd p/dara tersebut. Aku cuba pula menggunakan tangan dan aku dapati liang susu cuma ada 1 shj.  mmg sah, aku mengalami duktus tersumbat (mgkn juga Mastitis di peringkat awal - masalah yg amat digeruni oleh ibu2 yang menyusukan anak. )  Buat sementara ini aku cuma makan ubat penahan sakit "Ponstan" 2 cap + tab. gelusil. Moga ia tidak melarat keesokkan harinya.

Dalam aku menitikberatkan tanda2 awal masalah ini, rupanya aku juga tidak terkecuali drp alaminya.  Ok le, aku nak rehatkan  badan, Jika kalian nak tahu lebih lanjut, sila klik  MASTITIS. Moga masalah ini cuma seketika sahaja dan tidak berpanjangan.

8 komen yang kalian berikan, tqsm..:

Ena said...

sy pun penah kene mcm nie mase menyusukan anak kedua dua.. tapi ketulan tu bukan di breast tapi di ketiak.. lepas sy tuam2 sekitar breast.. ketulan tu surut dan hilang sendiri. Tak sempat amik ubat pun.. Alhamdulillah

Harap masalah tu tak berlarutak ye.. sakit tu.. nak suskan alya pun tak selesa kan!..

umialya said...

akak masih nyusukan Alya cam biasa, tp kesian gak kat dia sbb aliran susu x laju. Pastu tukar posisi satu lg..

Mudah2an, sekejap je le.. jadi kena rajinkan diri mengepam bnyk kali le ari ini

nur said...

salam perkenalan umialya... saya baru berjinak jinak dalam bf ni. akak mmg idola saya dlm bf ni, byk maklumat bleh dpt dr blog akak. tq

yaatinor said...

salam unialya..
saya follower akak.kak gi la klinik..takut melarat la nnt deman teruk nnt lg susah nnt..semoga akak cepat sembuh..

ayu said...

akak ku sayang,

ni tips dari ayu ye berdasarkan pengalaman ayu sbb ayu pun pernah kena gara2 skip pam time ari cuti..
apa yg ayu buat ialah :
- tukar posisi ketika bf baby..
selalu bf danial baring @ duduk..so, ayu angkat danial n baringkan dia atas badan..biar dia bf ayu dari atas..kira ala2 mcm dia baring ala superman kat atas ayu..so, ketulan yg kat bghn atas tu, lama2 makin kurang..

- mandi dgn air suam..sambil mandi ayu akan urut2 kat tempat yg ada ketulan tu..mmg rasa sedih juga sbb keluarkan susu tu..nak tadah kang termasuk pulak ngan air mandian kita tu..ikut kesuaian akak la..

- tuamkan dengan air panas (letak air panas dalam botol air) n golekkan kat tempat yg ada ketulan tu..tak pun, boleh guna juga ngan ice pack..try je dua2 ye..

- pam pun salah satu cara juga, tapi ayu bila pam dapat sikit..sbb aliran tak kuat..so, ayu suka lg perah guna tangan..bila lagi nak mahirkan diri ngan teknik marmet ni kan..

tapi, bagi ayu bila dah tukar posisi tu mmg cepat sikit ketulan tu kurangkan..akak kena cepat bertindak supaya tidak demam..klu dah demam, badan pun rasa penat..
ok akak, apa2 ayu doakan akak cepat sembuh ye..take care.. ^_^

P/s : tips ni ayu dapat dari SI.com dan juga dari kak shida (charantya) n juga dari mamaana..

umialya said...

salam nur..kita boleh kongsi bersama pengalaman masing2

umialya said...

yaatinor..stkt ni masih bertahan..jika makin teruk nnt akak jmpe doc ambik a/biotik. tk atas perhatian itu

umialya said...

tk ayu. insya allah, akak buat sbgmna yg disenaraikan itu..

tk pd semua. terharuuu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink