Followers

Tuesday, June 22, 2010

Terkilan!!!

Beberapa hari yang lepas, kami melawat anak kepada rakanku yang baru bersalin, sedikit terkilan apabila mendapat tahu bayi tersebut telah diberi susu formula, alasan sama seperti kebanyakan mereka ialah susu tiada dan bayi menangis kelaparan. 

Kenapa ini boleh berlaku? Seseorg ibu boleh menyusukan bayi mereka dengan susu ibu sebaik sahaja mereka melahirkan anak dan dapat menghasilkan susu ibu yang mencukupi sekiranya:-

  • Susukan bayi secepat mungkin selepas lahir
  • Susukan bayi  sekerap mungkin termasuk pada waktu malam
  • Pastikan teknik penghisapan yang betul
  • Cara pelekapan yang betul
  • Tidak menggunakan botol susu /puting tiruan
  • Pastikan bayi tidak diberi makanan pelengkap terlalu awal

6 komen yang kalian berikan, tqsm..:

ayu said...

kak tini,

itu adalah fenomena yg sering berlaku lg2 pada ibu2 baru...
sebab itu perlunya ilmu tentang penyusuan susu ibu..selain daripada tu, sememangnya hati ibu itu perlu tekad + tegas utk menepis kata2 dari org2 sekeliling (lagi2 ibu yang menjaga dalam pantang la)..ayu juga alami mcm tu ketika anak pertama..masa tu mmg tak de ilmu langsung ttg bf..

alhamdulillah, lps cari2 ilmu ttg bf, ketika bersalinkan danial dulu, mmg ada juga alami benda ni daripada MIL tp ayu senyum je + sambil kata "susu cukup utk danial & danial tidak memerlukan susu yg banyak ketika di awal2 kelahiran"

juz idea dari ayu, lengkapkan diri dengan ilmu bf sblm bersalin... ^_^

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

siannye anak dia..sy dulu bersalin c-zer..sempat la jugak rafiq minum beberapa sudu susu formula sbb bius sy lom hilang. sian rafiq..tapi lepas tu alhamdulillah..samapi skang rafiq nikmati susu ibu..:-)

Ena said...

ena tak tahu nak komen cemaner.. sbb ena pun tak fully bf sbb kurang pengetahuan semaner nak kasi susu sentiasa ada.. tapi tak apa la sekurang2nya sempat juga aank2 merasa susu ibunya.. sob sob sob..

mie_rahim said...

akak..susah nak kata.
baby 1st memang kalut kalu x stady betul2 and x kuat semangat.
sy menangis kat spital pelik kenapa x de susu kuar padahal member sebelah katil rilek je susukan baby die..nurrse2 kat spital pun satu..ckp je spital rakan baby, bile org tanye, bukan nak bagi explanation, ni siap marah2..breastfeed je baby awak tuh..awak yg x reti..hmmm...sori teremosi sikit.tapi sy pun salah gak sbb tak tuntut ilmu bf betul2 time pegnent.

umialya said...

rose..
nak buat cmner jika x sengaja.. apa yg pntg niat kita, Insya Allah dipermudahkan

ena..
yang dah lepas tu biarkan berlalu, d masa akan dtg jika diizinkanNya, psgkn niat bf bb.. kami disini sntiasa berikan sokongan padu

umialya said...

Mie..
kecewakan bila kita x dpt t/ajar yg sepatutnya drp k.tgn bertauliah

ylh kita ni manusia, peel x sama tp sbb nila setitik, rosak sebelanga.. kecewa, kecewa dan kecewa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink