Followers

Saturday, July 24, 2010

Ice Blended Kurma

W/pun malam ini agak kepenatan kerana baru sampai rumah hampir jam 7 petang tadi  setelah sehari suntuk  menghadiri Majlis Perasmian yang telah di sempurnakan oleh PM dan Menteri Besar Pahang - masing2 di Pos Betau dan Sg Koyan.

Biarpun letih tetapi ia tidak mematahkan semangat aku untuk mencuba resepi baru yang cukup mudah dan berkhasiat, sesuai sebagai minuman berbuka / sahur untuk seisi keluarga di bulan Ramadhan, ia juga buat ibu2 yang menyusukan anak seperti diriku. Resepi ini aku perolehi melalui laman  ezurin- AYU. Cara penyediaannya amat ringkas sekali.

Setelah anak2 minum, dorang membuat sedikit ulasan, bak aiskrim vanila,  lemak berkrim. kata mereka

Bahan-bahannya:-
i) Buah Kurma yang telah dibuang bijinya (jumlahnya terpulang kepada individu)
ii) Susu Segar 
iii) Ais jika suka


Masukkan kesemuanya kedalam pengisar dan kisarkan seketika

Penyediaannya simple dan ambil masa yg sekejap, dah siap pun! 
selamat mencuba

Terima Kasih akak ucapkan kepada Ayu kerana sudi kongsikan resepi yang sungguh lazat dan berkhasiat ini,  untuk pengetahuan,  kurma boleh dikategorikan sebagai 'milk booster'..

14 komen yang kalian berikan, tqsm..:

MiuMiu said...

ye lah.. saye pernah try.. rase cam vanila kan...

Ena said...

wahhhhhhh..
menariknyerr..
kena cuba juga nie walaupun dah lama tak BF.. ;D

umialya said...

MiuMiu..
Sedaaapkan!

umialya said...

Ena
kena cuba, pasti anak2 suka..

Fieza79 said...

sedap ke..mesti cuba utk anak2 ni...

umialya said...

Fieza..
Cubalah!!

Yaati Nor said...

saya dah buat dah..sedap..tp termanis..buat segelas je tp letak 5 biji kurma klu letak 3 biji just nice je kot..tp saya tak wat ice blended way susu kurma je..tak tahan minum ais sejuk2 sgt takut sakit pale..

umialya said...

Yaati..

Insya Allah, ini adalah antara menu minuman yg bakal akak buat di bulan Ramadhan..

Akak guna kurma yg bertangkai jadi rasanya kurang manis w/pun letak kurma lebih sikit

Pah Zarihan said...

pasni nak cuba susu HL lak la...selama ni dok guna dutch lady fresh milk tu ja hehehe

umialya said...

Pah Zarihan
HL pn best gak.. lemak gitu

ayu said...

wahhh..tak sangka ada entri ini..huhu..thanks akak kredit nama diri ini..^_^

tak sabar nak tunggu bulan puasa..nnt kita buat lagi sama2 ye..

mummycun said...

wah.. boleh cuba nie.. mummy pun tgh bf bb umur 5 bulan.. mummy nak invite umialya dan kawan2 kongsi pengalaman kat facebook pasal breastfeed.. klik link nie http://www.facebook.com/home.php?sk=group_229665303716768&ap=1
10q

umialya said...

ayu..
pasti resepi ni termasuk dlm menu berbuka..

umialya said...

mummycun
salam kenal.. wah, bertambah lagi rakan2 bf.. sonoknya!!

fb? ok2.. nnt akak join!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink