Followers

Monday, July 5, 2010

Penjagaan Rangkaian Sejuk

Pengurusan EBM adalah mudah jika kita faham konsep dan cara penyimpanannya yang betul. Bagi memastikan kesegarannya, penjagaan rangkaian sejuk adalah penting sepanjang membawa stok EBM ke rumah pengasuh @ taska @ travelling.

Saya pernah menghadiri mesyuarat keluar daerah dan membawa keluarga bersama serta bermalam di hotel, malangnya bilik yang kami 'check in' itu tiada peti ais kerana rosak dan sedang dibaiki, malas pula  nak minta tukar kebilik lain.  

Keesokan harinya, mesyuarat habis lewat petang dan kami sampai ke rumah sudah larut malam, bila dibuka ' coller  boxes',  kesejukkan masih terasa meskipun sudah melebihi 24 jam dan stok EBM yang berbaki masih beku dan dapat digunakan pada keesokkan harinya.

Sekarang ini saya mempunyai:-
  • Cooler Boxes (jenama biasa je sbb beli masa urgent)
  • Cooler Bag jenama MLO (dapat bersama pakej S3)
Contoh penyusunan Ice Packs/EBM kedalam 'cooler boxes'
Contoh cooler boxes

Susun ice pack sekeliling bah. dlm cooler bag,
' wajib gunakan 2 chillers Brite Ice Coleman (S) - kaler biru, 2 ice pack jenama MLO (kaler hitam)'
susun EBM

tutup bah. atas EBM  ngan ice pack
(gunakan chillers Brite Ice Coleman (M)

Taraaaa, sudah siap..

Nota: 
  • Buka cooler boxes bila perlu sahaja bagi mengekalkan suhu didalamnya

5 komen yang kalian berikan, tqsm..:

KasehKu said...

Huis mmg kena ngan issue saya hari ni.
Sy tertinggal ice pack.
Berapa lama EBM leh tahan tanpa ice pack?
Just letak je dlm MLO cooler bag tu. Skrg ni sy EBM letak dlm peti ice je.
Perjalanan dr opis ke umah lbh krg stgh jam.

umialya said...

EBM boleh tahan ngn suhu biasa dlm 4 jam.

emergency, nak wat camner, terus kena balik umah, x leh nyinggah maner2 nmpaknya

Imaan09 said...

makasih kak tini!

Anonymous said...

salam...
nak tanya, kat mana boleh beli chillers brite coleman tu? also ice pack jenama mlo tu? tq

Anonymous said...

saya takde blog, boleh tak reply kat email? shalinda_8981@yahoo.com
tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink